sklep internetowy . kto prowadzi? doradźcie jak zacząć?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vipok3
    Drive
    • 2010
    • 49

Zamieszczone przez blind_walker
    Wally, moje auto będzie składać się z 6 różnych samochodów, VIN'ów nie znam, jedynie z Golfa mkII, z którego została tylko karoseria i szyby.
    Co mam wpisać w tych oknach?
    Zamieszczone przez Wally
    i przy okazji tak dla wszystkich
    Nie jest to moja firma, więc nie potrafię odpowiedzieć na wszystkie Wasze/Nasze pytania, które macie z tej prostej przyczyny, że
    ogarniałem tylko kartę i rabaty :P

A od tego, żeby się wszystkiego dowiedzieć mamy telefony, skypa i maile bezpośrednio do nich : :idea: TUTAJ :idea: :szeroki_usmiech
    :wink: :idea:
    ALH 90 KM+Chip, 2004r. Ambiente
  • karlito1982
    Rider
    • 2009
    • 720
    • Octavia III combi (5E5)
    • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Witam. chcę założyć sklep internetowy i od razu mówię że w domu. wiem co mam kupić itp ale czego się wystrzegać, jaką formę opodatkowania wybrać, czy się towarować czy niech hurtownia wysyła? jeśli ktoś ma taki sklep wszelkie info będzie pomocne. dziekuje
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25050

Komentarz

• trooper
      Rider
      • 2011
      • 525
      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

karlito1982, jeśli chodzi o kwestie podatkowe to nie pomogę bo się tym u nas nie zajmuję, ale jeśli chodzi o oprogramowanie sklepowe to pracowałem na 3 systemach sklepowych więc co niego mogę powiedzieć jakbyś potrzebował. Tu jest też krótki temat:

Z wysyłaniem przez hurtownię raczej zapomnij, magazyn będzie Ci potrzebny
      Moja Balbina

Komentarz

• TomekRs
        RS
        • 2011
        • 1670

System opodatkowania glownie zalezy od tego jakie zamierzasz miec obroty/przychody no i czy bedziesz mial jakies koszty w firmie. Bo jak nie chce Ci sie z niczym kombinowac i bawic to ksiazka przychodow i rozchodow i finito.

Komentarz

• karlito1982
          Rider
          • 2009
          • 720

no własnie bo wiem że bede miał koszty uzyskania przychodu czyli cos tam trzeba wrzucic w koszty (półprodukty) i tak sie zastanawiam czy być płatnikiem vat. i tez sie zastanawiam jak z amortyzacją itp sprawami. niektóre hurtownie wysyłaja dlatego pytam o to ale chyba jednak zrobie magazyn. a macie kase fiskalna czy drukarkę pod komputer? ile kosztuje program?

Komentarz

• trooper
            Rider
            • 2011
            • 525
            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Kasa jest. Odnośnie systemu sklepowego, to musisz się rozejrzeć po różnych dostawcach. Ze swojej strony polecam Atom Store. W maju robiliśmy przeprowadzkę, i jest rewelka. Generalnie każdy dostawca oprogramowania udostępnia demo systemu, oraz portfolio jaki sklep można postawić na ich systemie. Z własnych doświadczeń odradzam RedCart
            Moja Balbina

Komentarz

• karlito1982
              Rider
              • 2009
              • 720

trooper, a czy jak zlece komuś wykonanie sklepu to tam nie bedzie programu do obsługi? jak to działa? a coś słyszałem że jakis presta shop jest dobry czy jakos tak...

Komentarz

• kapi
                L&K
                • 2009
                • 1174
                • Fabia combi

presta jest "darmowa" ale trzeba ją dostosować, a nie jest to łatwe.
                działa bardzo dobrze, oczywiście wszystko zalezy od serwera na jakim to bedzie działać.
                obecnie mam 1 na Presta a 1 na firmowym rozwiązaniu home-a. ja patrzyłem na to, że serwer ma być niezawodny i sklep ma działać bez błędów. te warunki i w jednym i w drugim przypadku są spełnione.
                do fakturowania używam EliSoft Faktury 2012 - darmowy , wcześniej pracowałem w oparciu o szblony excela.
                w moim przypadku jest kasa fiskalna. sprzedaż dla firm ( hurtowa) kasy nie wymaga bo wystawiasz faktury.
                tak czy inaczej - polecam współprace z jakimkolwiek biurem rachunkowym.
                OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• karlito1982
                  Rider
                  • 2009
                  • 720

ok dzięki wszystkim jak ktoś ma jeszcze coś do dodania bardzo będę wdzięczny

Komentarz

• trooper
                    Rider
                    • 2011
                    • 525
                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez karlito1982
                    trooper, a czy jak zlece komuś wykonanie sklepu to tam nie bedzie programu do obsługi? jak to działa? a coś słyszałem że jakis presta shop jest dobry czy jakos tak...
                    To już zależy od dostawcy. Dostawcy oprogramowania o których ja pisałem działają tak, ze udostępniają oprogramowanie, a graficzna strona jest już na Twojej głowie, i musisz zatrudnić jakiegoś grafika, potem masz podpinkę grafiki do systemu
                    Moja Balbina

Komentarz

• karlito1982
                      Rider
                      • 2009
                      • 720

a jeszcze mam pytanie. czy muszę zmieniać forme opodatkowania pokoju w którym niby będzie sklep? czy jeśli zarejestruje sklep na obecny adres a zamieszkam gdzie indziej to też musze to zgłosić?

Komentarz

• Big Wojtek
                        Rider
                        • 2010
                        • 440
                        • Hyundai

A ten pokój jest w domu czy w bloku? Jeśli w Twoim domu , to zgłaszasz działalność do urzędu miasta. Płacisz wyzszy podatek od nieruchomości, ale wrzucasz w koszty część prądu, wody ( proporcjonalnie do powierzchni jaką zajmuje działalność)

Jeśli to pokój w mieszkaniu , to zgłaszasz to spółdzielni. Wtedy chyba spółdzielnia płaci wyzszy podatek, co odbija sobie w czynszu, a ty znów wrzucasz w koszty część opłat. Szczerze mówiąc jeśli działalność jest w bloku, nikomu bym tego nie zgłaszał. Póki nie jesteś potentatem na rynku nikt nie powinien się czepiać :wink:

[ Dodano: Nie 03 Lut, 13 20:04 ]
                        Zamieszczone przez kapi
                        tak czy inaczej - polecam współprace z jakimkolwiek biurem rachunkowym
                        zgadzam się

Komentarz

• karlito1982
                          Rider
                          • 2009
                          • 720

no w domu rodzinnym ale nie jestem właścicielem. Big Wojtek, a jakie u ciebie koszty księgowości?

Komentarz

• Big Wojtek
                            Rider
                            • 2010
                            • 440
                            • Hyundai

To zgłaszasz właścicielowi, ten zgłasza do urzędu miasta itd, jak w moim poprzednim poście.
                            Ceny na PW

Komentarz

Pracuję...